IB ACIO Exam 2019 Question With Answer | Geography GK PDF




IB ACIO Exam 2019 Question With Answer | Geography GK PDF Download

Hello Readers,

Are you looking for IB ACIO Exam 2019 Question with Answer?  We know, there are so many students preparation for IB ACIO 2019 Exam.  So you need some important General Knowledge Question for preparation.


Today GK Solve share IB ACIO 2019 Exam question set.  Geography Question with the answer below here. You can also download PDF Set.

IB ACIO Exam 2019 Question With Answer: 


1. Which of the following planets is known as 'Morning Star'?

(a) Mercury

(b) Venus

(c) Mars

(d) Jupiter

Ans: (b)

2. Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate?

(a) Mercury

(b) Earth

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: (c)

3. Which planet is known as the 'Watery Planet' ?

(a) Mercury

(b) Earth

(c) Mars

(d) Jupiter

Ans: (b)

4. Which planet looks reddish in the night sky? [Hotel Management 1991]

(a) Mercury

(b) Mars

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: (b)

5. The correct sequence of planets in the descending order of their equatorial diameter is :

(a) Mars, Mercury, Uranus, Earth

(b) Earth, Mars, Mercury, Uranus

(c) Mercury, Uranus, Mars, Earth

(d) Uranus, Earth, Mars, Mercury

Ans: (d)

6. Which of the following is the largest of the inner planets? [IAS 1990]

(a) Venus

(b) Mercury

(c) Mars

(d) Earth

Ans: (d)

7. In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?

(a) Saturn

(b) Jupiter

(c) Neptune

(d) None of these

Ans: (b)

8. In order of their distances from the Sun, which of the following planets lie between

Mars and Uranus? [IAS 2008]

(a) Earth and Jupiter

(b) Jupiter and Saturn

(c) Saturn and Earth

(d) Saturn and Neptune

Ans: (b)

9. The planet Mercury is difficult to be observed most of the time because:

(a) it gets hidden behind Venus

(b) it goes too far away from the Earth

(c) it being too close to the Sun, gets hidden by the glare of the Sun

(d) it cannot be seen at night as at that time no sunlight falls on it.

Ans: (c)

10. Comets revolve around: [NDA 1990]

(a) sun

(b) earth

(c) venus

(d) no single heavenly body

Ans: (a)

11. Which two planets of the solar system have no satellites?

(a) Mercury and Venus

(b) Venus and Mars

(c) Mercury and Mars

(d) Venus and Neptune

Ans: (a)

12. The planet having thirteen moons is :

(a) Venus

(b) Mars

(c) Uranus

(d) Neptune

Ans: (d)

13. 'The length of its day and the tilt of its axis are almost identical to those of the earth'.

This is true of: [IAS 2003, 1994]

(a) Uranus

(b) Neptune

(c) Saturn

(d) Mars

Ans: (d)

14. The hottest planet is : [CPO SI 2002]

(a) Mercury

(b) Venus

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: (b)

15. Which of the following is the brightest planet? [Bank PO 1991]

(a) Mercury

(b) Venus

(c) Mars

(d) Jupiter

Ans: (b)





16. Which of the planets is nearest to the earth? [Asstt Grade 1993]

(a) Jupiter

(b) Venus

(c) Mercury

(d) Mars

Ans: (b)

17. Which planet is known as the Earth's Twin?

(a) Venus

(b) Mars

(c) Uranus

(d) Neptune

Ans: (a)

18. Which one of the following planets takes the same number of days for rotation and

revolution?

(a) Mars

(b) Venus

(c) Mercury

(d) Jupiter

Ans: (b)

19. On which of the following planets of the solar system does the sun rise in the west and

set in the east?

(a) Venus

(b) Mars

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: (a)

20. Which of the following planets of the solar system has the longest day? [IAS 2003, CDS

1994]

(a) Mercury

(b) Jupiter

(c) Venus

(d) Earth

Ans: (c)

21. 'Parsec' is the unit of measurement of:

(a) density of stars

(b) astronomical distance

(c) brightness of heavenly bodies

(d) orbital velocity of giant stars

Ans: (b)

22. The sunspots cause: [UP PCS 1995]

(a) aurora borealis and aurora australis

(b) magnetic storms on the surface of the sun

(c) polar auroras

(d) all of these

Ans: (d)

23. The light coming from stars gives the idea of their:

(a) size

(b) rotational speed

(c) mass

(d) temperature

Ans: (d)

24. The Milky way extends through a distance:

(a) 1 light year

(b) 8 light years

(c) 105

 light years

(d) 1010 light years

Ans: (c)

25. The period of one revolution of sun around the centre of galaxy is called:

(a) Parsec

(b) Astronomical year

(c) Cosmic year

(d) Light year

Ans: (c)

26. Super Nova is : [CDS 1994]

(a) an asteroid

(b) a black hole

(c) a comet

(d) a dying star

Ans: (d)

27. Twelve constellations referred to as zodiac are: [IAS 1989]

(a) signs of Roman gods

(b) imaginary region that encompass the path of the planets

(c) a group of stars

(d) none of these

Ans: (c)

28. The term 'meteor' is applied to an interplanetary body:

(a) after it enters the atmosphere of the earth

(b) after it enters the earth's atmosphere and explodes in mid air as a ball of fire

(c) after it enters the earth's atmosphere and lands on the surface of the earth without

exploding in mid-air

(d) before it enters the earth's atmosphere

Ans: (b)

29. Which one of the following statements regarding Shooting Stars is incorrect ? [NDA

1995]

(a) They are meteors

(b) They are the debris which got separated from a comet

(c) They emit light due to extremely high temperature caused by friction while they are

passing through earth's atmosphere

(d) They are a kind of a star

Ans: (d)

30. The planets are kept in motion in their respective orbits by :

(a) their great size and spherical shape

(b) the rotation and density

(c) gravitation and centrifugal force

(d) rotation of the sun on its axis

Ans: (c)


Download PDF: Click Here
IB ACIO Exam 2019 Question With Answer | Geography GK PDF IB ACIO Exam 2019 Question With Answer | Geography GK PDF  Reviewed by SWADESH KUMAR GAYEN on November 17, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.